Cum deosebim o ie autentică de una stilizată


SPAȚIU PUBLICITAR

“Am cusut o cămaşă, am trăit marea bucurie pe care o simţi atunci când duci la bun sfârşit o provocare, am învăţat lucruri uimitoare despre ie, am înţeles lucruri nebănuite şi am iubit rădăcinile mele mai mult, devenind mândră de ele.” Corina Ciuraru

 

Ia reprezintă un fel mantră, o protecţie cu care te acoperi atunci când îţi este greu. Lucrul pe care îl ştiu foarte puţini oameni, este acela că ia tradiţională se brodează în tihnă, printre incantaţii şi Tatăl Nostru. Strămoşii noştri erau convinşi că incantaţia rostită la fiecare împunsătură de ac o fereşte pe purtătoarea iei de rău, de blesteme şi de pagubă.

Primul ambasador al iei tradiţionale a fost Regina Maria, care s-a îndrăgostit de ea, a purtat-o cu mândrie şi a impus-o celor de la curte.

Simbolurile cusute pe cămaşă sunt simboluri energetice, unele mai vechi de 13.000 de ani.

Pe umeri sunt reprezentate cerurile prin acele zone compoziţionale numite şi altiţe, şi amplasate precum epoleţii unui general. Sub cer urmează zona pământului, din pământ izvorăsc râurile, care râuri se varsă într-o mare, reprezentată pe manşetă.

Deschizătura iei a fost concepută în faţă pentru mamele ce îşi alăptau copiii la sân, şi în lateral pentru femeile fără copii.

Poate fi făcută din bumbac, in, borangic sau cânepă, şi indiferent de zona din care provine, secretul autenticităţii iei stă în simbolurile brodate.

Oricine poate verifica înainte de a cumpăra o ie, dacă este o cămaşă tradiţională cusută manual, sau doar o cămaşă stilizată inspirată din portul popular, privind pe spatele ei, unde trebuie să se vadă păşiturile de la un model la altul.

Un alt aspect este preţul. Ia nu poate fi niciodată ieftină, pentru că arta nu poate fi ieftină.

 

“Să cosi o ie, draga mumii, îi rugăciune, trebuie să te rogi Ceriului să-ţi pună stelele şi luna în pui, să te rogi pământului să-ţi pună râurile în ciocănele şi florile în picături. Trebuie să te rogi Zânelor-Maiastrelor să-ţi pună îndemânarea lor înaintea acului şi soarelui să-ţi facă strălucitoare pânză. Să cosi o ie e o rugăciune din care tu om muritor înveţi şi după care te miri că mâna ta a primit darul de a face arniciul şi pânză, strai de îngeri.”
Sau abonează-te la newsletter pentru a primi recomandări pe email despre tendințe în modă, frumusețe și sănătate.


horoscop 2017